İçeriğe geç

Kaymakam Ne Işe Yarar

Kaymakamlık hangi işlere bakar?

Kaymakam, Türkiye’de bir ilçenin başındaki görevlidir. Kaymakam, ilçenin idaresinden sorumludur ve devletin yerel temsilcisi olarak hareket eder. Kaymakamın ne olduğu sorulduğunda, ilçedeki idari, yasal ve sosyal konularda önemli kararlar alan kişidir.

Kaymakam kime emir verir?

Kaymakam, ilçede çalışan görevlilerden ve ilçe idari teşkilatından sorumludur. İlçe sınırları içinde kamu düzenini ve güvenliğini koruma görevini devletin genel ve özel kolluk kuvvetlerine verir.

Kaymakam polise emir verebilir mi?

Vali ve kaymakamın kolluk kuvvetlerine doğrudan emir verme yetkisi. Vali, ildeki kolluk kuvvetlerinin başı, kaymakam ise ilçedeki kolluk kuvvetlerinin başıdır (İBK md. 11/1, 32/1). Kolluk kuvvetlerinin amirleri ve memurları, valinin ve kaymakamın emirlerini derhal yerine getirmekle yükümlüdür (İBK md. 11/1, 32/1).

Kaymakam kimden üstündür?

Kurul tarafından çıkarılan yönetmeliğe göre kaymakamlar genel müdürlük rütbesine eşittir. Bu yönetmeliğe göre bugün Türk Silahlı Kuvvetleri kaymakam rütbesinin tümgeneral rütbesine eşit olduğu söylenebilir.

Kaymakam ne ile ilgilenir?

Görevler. Kaymakamın mevzuata bağlı olarak farklı görevleri vardır. Genel olarak görevleri Devlet İdari Kanunu’nda düzenlenmiştir. Kaymakamlar, faaliyet gösterdikleri bölgede kanunların, tüzüklerin, yönetmeliklerin ve hükümet kararlarının yayımlanmasını ve uygulanmasını sağlarlar.

Kaymakam maaşları ne kadardır?

Kaymakam maaşları ne kadar arttı? Kaymakam maaşları 2025’te ne kadar olacak? Verilere göre; Kaymakam maaşları 2024’te ortalama 95.300 TL civarında. Önceki dönem 75.

Kaymakam kimi denetler?

Ç) Kaymakamlar, dördüncü maddenin son fıkrasında belirtilen daire ve kuruluşlar hariç olmak üzere, bütün Devlet bakanlıkları, kurum ve kuruluşları ile özel işyerleri, özel idareler, belde ve köy yönetimleri ve bunlara bağlı tüm kuruluşları denetler ve teftiş eder.

Kaymakam yetkisi nedir?

A) Kaymakam, kanun, tüzük, yönetmelik ve hükümet kararlarının yayımlanmasını, yayımlanmasını ve uygulanmasını sağlar, kendisine verilen yetkileri kullanır ve kendisine verilen görevleri yerine getirir. Kaymakam, Valinin talimat ve emirlerini yerine getirmekle yükümlüdür; B) Kaymakamlar, ilçeyle ilgili tüm konuları doğrudan Kaymakam’a bildirir.

Kaymakam kimlere rica eder?

Kaymakamlar adli makamlara, adli makamlar mülki amirliklere başvuruyor, nezaketin sadece kadın ismi olarak anıldığı yerlerde ise evrak iadesi bir ön yazıyla ve “Bundan sonra yazışma usulünde daha dikkatli olmanız rica olunur.” denilerek başlıyor. Aslında mahkemeler bu konuda kısmen haklı.

Kaymakam polise ceza verebilir mi?

– Kaymakam, ilçenin idari birimlerinin amirlerine, ikinci derece memurlarına, genel ve özel kolluk kuvvetlerinin amir ve memurlarına, kanunda öngörülen usule göre memurun savunmasını devraldıktan sonra ihtar ve kınama cezası verir. Özel kanun hükümlerine göre daha ağır disiplin cezaları verilmesini teklif ve talep edebilir.

Kaymakam savcıya emir verebilir mi?

Vali veya kaymakam, Başsavcıya bilgi vererek adli kolluk kuvvetlerini göreve çağırabilir (Madde 5). Başsavcı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı laboratuvar personeline adli görevlerle ilgili emirler verebilir.

Kaymakam memuru görevden alabilir mi?

İlçelerde, kaymakamlar kanunda belirtilen şartların varlığı halinde yetkileri altındaki herhangi bir memuru görevden uzaklaştırabilirler. Belediye başkanları, kendileri atadıkları takdirde böyle bir memuru görevden uzaklaştırabilirler.

Kaymakam hangi rütbe?

Cumhuriyetle birlikte sivil yönetimdeki askeri rütbelerin karşılığı kaldırıldı. Tek istisna kaymakamlıktı. Eski öncelik düzeninde kaymakam “yarbay”a karşılık geliyordu. Kaymakam yarbay olursa, idari pozisyonda kendisinden üstte oturan kişinin bir albay (Miralay) olması gerektiği varsayılabilir.

Cumhurbaşkanından sonra en yetkili kişi kim?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı olarak atanan Fuat Oktay, 10 Temmuz 2018’de yemin etti.

Kaymakam kaç yılda bir tayin olur?

Altıncı sınıf ilçe valilerinin hizmet süresi iki yıldır. Altıncı sınıf ilçe hizmetinin ikinci yılını tamamlayan tüm profesyonellerin altıncı sınıf hizmet süresi, hizmet gereksinimleri ve ihtiyaçları tarafından belirlendiğinde, yer değiştirme süresi ek bir yıl uzatılabilir.

Kaymakamlıkta ne gibi işlemler yapılır?

– Kaymakam her yıl ilçedeki tüm bucakları ve köylerin en az yarısını ve ilçe içindeki teşkilatı denetler. – Yerel halkın istek ve ihtiyaçlarını kaydeder ve uygun işlemleri yapar. – Denetimi ne zaman devralacağını ve denetleyeceğini valiye bildirir. Devir ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde valiye bildirir.

Kaymakamlık nedir ve görevleri nelerdir?

Kaymakam, ilçedeki hükümetin temsilcisidir. Kaymakam, ilçenin genel idaresinden sorumludur. Bakanlık Kuruluş Kanunlarına göre ilçede gerekli görülen sayıda kuruluş bulunur. Bu kuruluş (dördüncü maddenin son fıkrasında belirtilen adli ve askeri kuruluşlar hariç) Kaymakamın emri altındadır.

Kaymakam sorumlu olduğu kurumlar nelerdir?

1) Halkın ihtiyaçlarını karşılar. Kaymakamın en önemli görevlerinden biri halkın ihtiyaçlarını karşılamaktır. … 2) Nakil ve teftiş görevleri. … 3) Kolluk teftişleri. … 4) Resmi törenler. … 1) Kolluk özel kuvvetleri. … 2) Hükümet daireleri. … 3) Belediye idareleri. … 4) Köy idareleri.

Kaymakamlık birimleri nelerdir?

İLÇE VALİSİİlçe Hükümeti.İlçe Hükümet Birimleri.İlçe Sicil Dairesi.İlçe Bilgi Teknolojileri Dairesi.İlçe Hukuk İşleri Müdürü.İdare ve Denetim Müdürlüğü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir