Karstik platolar nerede bulunur?
Taşeli Platosu ve Teke Platosu Akdeniz bölgesinde yer alır ve karst platoları olarak karakterize edilir. Bu platolarda tüylü keçiler yetiştirilir. Doğu Anadolu bölgesindeki Erzurum-Kars Platosu bir lav platosu örneğidir.
Hangi bölgede hangi plato var?
Bölgelere göre en önemli yaylalar şunlardır: Akdeniz Bölgesi: Buradaki en önemli iki yayla Teke ve Taşeli Yaylaları’dır. … Doğu Anadolu Bölgesi: Buradaki en önemli yayla Erzurum-Kars Yaylası’dır. … Karadeniz Bölgesi: Perşembe Yaylası önemli bir yayladır: Çatalca-Kocaeli Yaylası
Perşembe Platosu nerede ve hangi ildedir?
Perşembe, OrduPerşembeWikimedia | © OpenStreetMap İlçe sınırlarının haritasıÜlkeTürkiyeİlOrduCoğrafi bölgeKaradeniz bölgesi16 satır daha
Lav platoları nerededir?
Erzurum, Kars ve Iğdır’ı kapsayan alan tamamen bir lav platosu alanıdır. Yine bu bölgedeki Bingöl Platosu, Güneydoğu Anadolu’daki Karacadağ Platosu ve Orta Anadolu’da Niğde, Kayseri ve Nevşehir arasındaki alan Türkiye’deki lav platosu örnekleridir.
Türkiye’de karstik şekiller nerede bulunur?
İtalyancada buna “Carsov” denir (İzbırak, 1992). Türkiye’de karst formları; Yerel olarak, kireç taşının yaygın olduğu Orta ve Batı Toros Dağları’nda, özellikle Teke Yarımadası, Göller Bölgesi ve Taşeli Platosu’nda, Güney Orta Anadolu’da, Güneydoğu Anadolu’da ve Türkiye’nin diğer bölgelerinde de görülür (harita).
Volkanik platolar nerede Türkiye?
✅️Volkanik platolar: Erzurum-Kars, Ardahan Yaylası, Kula-Adala Yaylası, Hatay-Hassa Yaylası, Ürgüp-Göreme Yaylası. ✅️Karst yaylaları: Taşeli ve Teke Yaylası.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde plato var mı?
Gaziantep Platosu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin batı kesiminde yer alır. Fırat Nehri ve Doğu Anadolu Fayı’nın kenarında yükselen Kartal ve Gani dağları arasında 800-1000 m yükseklikte uzanır.
Cihanbeyli Platosu hangi ildedir?
Cihanbeyli, Konya ilinin bir ilçesidir.
Türkiye’nin en büyük platosu neresi?
Özellikler. Uzunyayla, Gemerek-Şarkışla sınırından başlayarak Kangal ilçesinin büyük bir bölümünü kapladıktan sonra Gürün bölgesinden Malatya sınırına kadar uzanır. Uzunyayla; Gürün, Çetinkaya, Ulaş, Şarkışla ve Gemerek arası, 1.500-2.
Çarşamba platosu nerededir?
Samsun ilinin Ondokuzmayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırları içerisinde yer almaktadır.
Taşeli Platosu hangi ilimizdedir?
Bölgenin tanımı: Antalya ve Mersin illeri arasında yer alan Taşeli Platosu, doğuda Göksu Nehri ve kuzeyde Göksu’nun kollarından biri olan Ermenek Nehri’nin ikiye ayırdığı bir karstik platodur. Batı kesiminde 2100 metre olan rakım, doğuda 1300 metreye kadar düşmektedir.
Obruk platosu hangi ildedir?
Obruk Platosu, Konya ili Karapınar ilçesi sınırları içerisinde yer almakta olup Tuz Gölü Havzası (950 m) ile Konya Ovası’nı (1000 m) birbirinden ayırmaktadır. Doğu-batı doğrultusunda yaklaşık 75-80 km uzunluğunda, kuzey-güney doğrultusunda ise 35 km-65 km genişliğindedir.
Bozok Platosu hangi ildedir?
Yozgat ili, Orta Anadolu Bölgesi’nin en büyük platolarından biri olan “Bozok Platosu” üzerinde yer almaktadır. Bozok Platosu, Kızılırmak Yayı ile çevrili engebeli bir arazidir.
Meraküm Platosu nerededir?
Sivas’ın en büyük yaylası Uzunyayla’dır. Ayrıca Uzunyayla’ya göre daha zengin meralara sahip olan Meraküm Yaylası, ilin nadir yaylalarından biridir.
Teke Platosu hangi ildedir?
Teke Platosu, Güney Anadolu’da Batı Toros Dağları’nda yer alır. Doğuda Antalya’nın merkezi ve batıda Fethiye sınırıyla komşudur. Burdur Gölü havzası ve Dalaman Çayı’nın üst havzasına Teke Bölgesi denir.
Karstik bölge nedir?
Bu, kaya tuzu, dolomit, kireç taşı ve alçıtaşı gibi kayaların kolayca çözündüğü ve çatlakların ve kırıkların sıklıkla meydana geldiği alanları ifade eder. Yeraltı suyu ve petroller de bu kayalarda kimyasal aşınmaya neden olur. Kimyasal aşınmayla oluşan formlara karst formları denir.
Erzurum-Kars Platosu volkanik mi?
Erzurum-Kars Platosu, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeydoğu kesiminde yer alan volkanik bir platodur.
Taşeli Platosu hangi ilimizdedir?
Bölgenin tanımı: Antalya ve Mersin illeri arasında yer alan Taşeli Platosu, doğuda Göksu Nehri ve kuzeyde Göksu’nun kollarından biri olan Ermenek Nehri’nin ikiye ayırdığı bir karstik platodur. Batı kesiminde 2100 metre olan rakım, doğuda 1300 metreye kadar düşmektedir.
Gaziantep platosu karstik mi?
Genel yapısı bazalt, Eosen kireçtaşı ve marnlı kireçtaşından oluşan bu plato alanı, Şanlıurfa Platosu gibi karstik bir alan görünümündedir.